Doen we wel de juiste dingen in ons leven?  Of ...kan en moet het ook anders...

« Terug naar het Blog-overzicht

8 ingredienten voor succes

28 oktober 2013 - hvdleest

Business opstarten, nieuwe ideeën lanceren, de kat de bel aanbinden, je persoonlijke succes. Wat kun je daaraan zelf doen?
Wat zijn de 8 elementen voor succes?!

Op de Hogeschool Rotterdam mag ik les geven in Strategie en Marketing. Dit voor het instituut Commercieel Management verbonden aan de Erasmus Universiteit. De studenten zijn bevlogen jonge ondernemers die vanuit het Effectuation denken een eigen business proberen op te zetten. Dat denken kan soms leiden tot de bekende ‘catch 22’. De hebt net zolang gedacht en ge-‘SWOT’ dat je jezelf in een onmogelijke of uitzichtloze business proposal bevindt. Ik zou dan zeggen ga terug naar het effectuation model en begin gewoon met verkopen. Maar wellicht is het ook aardig om eens te kijken naar hoe andere succes creëren. Kun je succes afdwingen of …  

Steeds op zoek naar Richard St. John heeft 7 jaar onderzoek gedaan naar de 8 factoren van succes. Daartoe had hij 500 interviews afgenomen, de trigger was TED. En wat heeft Richard ontdekt.  

Er zijn acht succesfactoren volgens Richard en, hij kon wel eens gelijk hebben:  

Passie
Hard werken
Goed
Focus
Doorzetten
Dienen
Idee
Volhouden  

 

Passie  

Gedrevenheid, passie is de vergrote trap van interesse. Passie is de grote drijfveer van succesvolle mensen. Ze doen het niet voor het geld maar omdat ze het leuk vinden. Je wordt niet met passie geboren. Je ontdekt het. Als jij je hart durft te volgen dan grijpt het je. Passie moet je omarmen hebben, anders houd je het niet vol.  

Een passie vinden of ontwikkelen is niet erg moeilijk. Hoewel, sommige mensen doen er hun hele leven over. Anderen hebben het doorlopend. Maar als je eenmaal in flow bent dan herken je het gevoel wel. Je bent meer met je hart betrokken dan met de ratio. Moet ook even denken aan de mens als een actor in-stransparant (Prof. Mureen Sie). Hoe dan ook passie is essentieel. Probeer je de momenten voor je geest te halen dat je het meest succesvol of gelukkig was. Het moment dat je jezelf het meest verbonden voelde met anderen. Dat je je competent voelde en autonoom? Do it for love: Essenties voor zelfrealisatie is Verbonden, Competent en Autonoom. Dan daarmee…  

 

Hard werken  

Bill Gates werd succesvol nadat hij 10 000 uur met software aan de PC had gewerkt. Succes is geen kwestie van magie, het is een kwestie van oefenen en hard werken. 10.000 uur oefenen leidt tot succes. Dat geldt voor tennis, gitaar, web-winkel, uitvinden etc.. Je bent de slaaf van je eigen passie. Is dat erg, ben je een slaaf of heb je plezier in wat je doet. Het is de jacht en niet de slacht, het is de weg en niet het eindpunt. De vraag is dus: waar ben jij al 10 000 uur mee bezig. Niet zomaar, maar het is fun. Maak plezier want plezier geeft voldoening.  

 

Goed  

Ergens goed in zijn zou dan de passie en het harde werk volgen. Er is geen overwinning zonder strijd. Je zult de inspanning moeten verrichten totdat je er goed in bent. Dat vereist dus hard werken en focus. Specialiseer jezelf en streef ernaar jezelf te verbeteren. Neem niet genoegen met half. Steef naar de beste kwaliteit, steeds opnieuw. Verbeter vanaf waar je bent, verbeter dat wat zin heeft. Hier komt het nut van de persoonlijk SWOT. Das een heel ander verhaal, maar ik noem het instrument maar even. Train- eet-rust-train again!  

 

Focus  

Je focus, geen foto zonder scherpstellen. Zou je nu eerst focus hebben en dan passie of andersom. Focus maakt je nieuwsgierig want je ziet meer het is de fine-tuning in het toepassen van je passie. En gepassioneerde starters hebben focus, en soms verschuift de focus als de markt dat vraagt. Wat is focus: Gericht op één doel, één ding. Het is wellicht narrow minded maar wel noodzakelijk. Je kunt je focus veranderen, je kunt ook wel eens loslaten, maar je moet het wel hebben!  

 

Aanjagen  

Je zult regelmatig de strijd met jezelf aan moeten gaan. Je zult je angsten, verlegenheid, twijfel aan jezelf moeten verslaan. Je moet jezelf aanjagen om door te bijten en je beperkingen te verslaan. Beperkingen zijn vaak door jezelf opgelegd. Vermijd eens in zinnen te praten die beginnen met “ik kan niet”, “ik wil niet”, “ik moet niet” of “ik mag niet”. Negatieve zinnen waarmee je jezelf beperkingen oplegt die je in de weg kunnen zitten. Je kunt ook denken van ik kan het, Wij kunnen het…Jacob Cats schreef:  

Als je denkt: "Ik ben verslagen",
is de nederlaag een feit.
Als je denkt: "Ik zal niet versagen",
win je op den duur de strijd.
....

(Lelijk gedichtje en niet alleen goede herinneringen maar blijft wel waar!)  

Als laatste redmiddel: Als het niet lukt vraag iemand om je aan te jagen! Misschien je moeder...  

 

Dienen  

Accepteer dat je goed bent in iets en iemand anders daar nut van heeft. Gun jezelf de eer en waardering. Dien anderen. Biedt ze waarde. Dat heet dan weer ‘toegevoegde waarde’. Je succes is altijd dankzij anderen. Je kunt jezelf niet dienen. Alleen kom je er niet. Je moet je werk als een voorrecht zien en dan kun je gemakkelijk anderen dienen. Jouw waarde is de waarde voor de ander, anders is er geen waarde.  

 

Idee  

Een goed idee schijn je eens in je leven te hebben. Een investeerde zegt een goed idee is een reepje chocola waard. Maar toch je hebt inspiratie nodig, nieuwe referentiekaders. Out of the Box denken is een sport voor wie left heeft. Engels PROWESS. Hoe krijg je een goed idee?  

Blijf nieuwsgierig
Maak steeds kennis met je omgeving
Leren door waarnemen en DOEN
Experimenteer zoals toen je nog een kind was
Reflecteer sta op en probeer opnieuw maar nu anders
Curiosity kills the cat, so what?
Stel vragen aan anderen, onderzoek
Los problemen op door te doen, doe doe doe doe
Leg verbanden en probeer op nieuw
Laat los je vooroordelen en wat je op school (af) geleerd hebt  

Een goed idee werkt al snel, is origineel, is vaak pakkend, simpel, kort en bondig. Hoewel andere ideeën...  

 

Vasthoudendheid  

De laatste factor is vasthouden zijn. Het is meer dan doorzetten, het is steeds weer terug halen, nooit opgeven. Je zult tegenslagen krijgen. Aan het begin van een project zijn de meeste mensen altijd enthousiast. Halverwege begint dit af te nemen. Dit is de dip, hij komt vrijwel altijd. Het is de kunst om je door de dip, tegenslag, kritiek en werkdruk heen te slaan en uit te blinken.  

Kritiek van iemand van wie je houdt kan het meest verlammend zijn. Soms moet je daarom afstand houden van je emotie. Want kritiek zul je krijgen, afwijzingen zul je krijgen, de ‘klootzakken’ zullen je dwarszitten, de druk zal oplopen. En zeker weten zo zal het voelen, maar je ziet het al komen. Vasthoudendheid is meer dan doorzetten, het is een geloof – geloof in zelf.  

 

Als op een pakje sigaretten. Dit advies bevat gezondheidsrisico's!:  

Deze 8 punten zonder een bescheiden mate van wijsheid en zelf-reflectie kunnen ook de weg naar je ondergang zijn. Dus onderzoekt alle dingen en behoud het goede!  

 

De bron van deze info:  

In 2005 gaf Richard st John een interessante presentatie bij TED. De titel van de presentatie was Richard St. John’s 8 secrets of success. Succes is een doorlopend proces en Richard st. John hield later nog eens een presentatie over het behoud van succes. Succes is een continu proces. Maar focus jezelf eerst eens op het verkrijgen van succes.